Kupoli 5/2018, papin palsta

Antiminssi

 

Seurakunnan tarkastuksen ja liturgian yhteydessä arkkipiispa Leo vihki viisi antiminssiä Turun seurakuntaa varten. Mikä on antiminssi?

Antiminssi on suorakulmion muotoinen liina, johon on maalattu tai painettu Vapahtajan hautakuva. Hautakuvan kääntöpuolelle on kiinnitetty pieni reliikki eli pyhäinjäännös. Antiminssin jokaiseen kulmaan on painettu myös joko kaikkien neljän evankelistan tai heidän symboliensa kuvat. Antiminssi eli Jeesuksen hautakuva on kääritty toiseen  liinaan, jonka nimi on ilitoni. Tämä liina symboloi käärinliinaa, jossa Vapahtaja oli haudattu.

Alkukirkon aikana pyhä liturgia toimitettiin usein eri paikoissa, myös katakombeissa. Perinteenä kuitenkin oli, että liturgia toimitettiin marttyyrien hautojen päällä. Myöhemmin kristittyjen saatua vapauden uskonnonharjoittamiseen kirkkoja alettiin rakentaa enemmän, ja ne rakennettiin edelleen marttyyrien hautojen päälle. Kristinuskon levitessä kirkkoja ei kuitenkaan voitu enää joka paikassa rakentaa marttyyrien haudoille. Tämän vuoksi nykyäänkin jokaisessa kirkossa on pyhässä pöydässä reliikkejä sekä pyhällä pöydällä antiminssi. Näin liturgiassa, toimitettiinpa se missä vain, pyhät marttyyrit ovat läsnä meidän kristittyjen kanssa toimittamassa palvelusta. Liturgian aikana ehtoollislahjat asetetaan antiminssin päälle. Myöhemmin lahjat siunataan. Tämän jälkeen puhutaan pyhistä lahjoista eli Kristuksen verestä ja ruumiista, jotka nautitaan pyhällä ehtoollisella.

Liturgia toimitetaan usein kirkossa, jonka pyhässä pöydässä on reliikkejä. Mutta liturgia voidaan toimittaa myös rukoushuoneessa, tsasounassa  tai seurakuntasalissa ja jopa seurakuntalaisten kotona. Näitä liturgioita varten tarvitaan antiminssi, sillä ilman antiminssia ja siinä olevia reliikkejä, ei liturgiaa voida toimittaa. Antiminssi sana tuleekin kreikan sanasta antiminsion tai latinan sanasta antimensa, jotka tarkoittavat pöydän tilalla.

Antiminssi on  kuin valtakirja. Tällä valtakirjalla piispa antaa luvan toimittaa liturgiapalvelusta kyseisessä kirkossa. Tradition mukaan uusi piispa vihkii uusia antiminsseja vieraillessaan ensi kertaa seurakunnassa. Hautakuvan alla on mainittu vihkimispäivä sekä piispan allekirjoitus

Miksi Turun seurakunnalle on vihitty viisi antiminssia? Jokaisessa seurakunnan kolmessa pyhäkössä, Turun kirkossa, Rauman rukoushuoneessa ja Salon tsasounassa on oma antiminssi. Lisäksi vihittiin vielä kaksi antiminssia, koska jumalanpalveluksia toimitetaan myös useilla paikkakunnilla, joissa ei ole ortodoksista kirkkoa tai rukoushuonetta. Maarianhaminaan, Loimaalle, Euraan, Harjavaltaan ja Uuteenkaupunkiin pappi ottaa aina antiminssin mukaan, jotta liturgia voidaan sielläkin toimittaa.

Isä Ion Durac

 

****

Seurakuntalaisten pyynnöstä Kupolin Papin palstalla käsitellään jatkossa entistä enemmän perustietoja kirkosta ja sen elämästä. Olisiko sinulla ehdottaa aihetta, josta haluaisit tietää tarkemmin? Ota yhteys lehden toimituskuntaan!

 

Teksti on julkaistu Turun ortodoksisessa seurakuntalehti Kupolissa numerossa 5/2018